Viba: Viba (Eclipse Music)

cover.jpg

Levy lähtee käyntii hyvin tunnelmallisesti ja minimalistisesti Yksin -kappaleella, kun Toomas Keski-Säntti soittaa pianolla harvakseltaan nuotteja ja taustalta hiipii syna mukaan. Tämän äänimaiseman päälle Virva Immonen aloittaa laulamaan eteerisellä ajoittain hieman puheenomaisella tulkinnalla. Kappaleen puolessavälissä basso ja rummut tulevat vielä mukaan kohti hyvin mahtipontista ja raastavaa loppuhuipennusta. Yksinolemisen tuska välittyy vahvana.  Loppu poikki on kuullostaa alkuun hyvin kepeältä, mutta kun sanoituksia alkaa kuuntelemaan liikkuu kappale ihan kirjaimellisestikin hyvin syvissä vesissä ja biisi on oikeastaan luonteva jatko aloitusbiisin teemalle. Erittäin vahvaa tajunnanvirtaa yhdistettynä jazzahtavaan laulelmaan.

Tatuoitu valkoisella on hyvä osoitus tämän levyn laaja-alaisuudesta kun kuuntelija yllätetään hyvin eletkronisella soundilla ja rumpukonemaisella kompilla. Tällaiseen elektronisekin musiikin ystävään tämä yllätys osuu ja uppoaa. Biisi on mystisen kohtalokas laulu niinkin erikoisesta aiheesta kuin arvista. Tummien soundien jälkeen Oskari Siirtolan jykevä sähköbasso täräyttää liikkeelle Planeetan, joka matkaa menevästi halki avaruuden popahtavien funk-soundien siivittämänä. Toomaksen hieno soolo kruunaa tämän hienon kappaleen.

Suhteiden rikkojan vahva vuodatus Vasara, on menevä ja vahva pop-rock kappale, jossa on todella rouheat soundit. Okko Saastamoisen rummut soivat todella tanakasti. Biisissä on aineksia laajempaakin radiosoittoon.

Vahvaan tekstiin luottava Kasvotonna käy hetkellisesti seesteisen singer-songwriter tyylisen alkuosan jälkeen hyvin 80-lukulaisissa tunnelmissa, kun todella makea synasoundi hyppää biisiin mukaan. Virvan laulu soi erittäin kuulaasti.

Popimpien ja menevämpien kappaleiden jälkeen levy laskeutuu rauhallisempiin maalaileviin pohdintoihin.  Maailmanlopun jälkeen on hyvin intiimi ja koskettava. Kappale, joka menee vahvasti ihon alle. Levyn päättävä Kuutamo sulkee levyn upealla tavalla. Lähes instrumentaalinen kappale on runollisen kaunis, herkkä äänimaalailu. Kuutamon taianomaisessa valossa näkyy vain ohuet ääriviivat, välillä ei edes sitäkään.

Joku voi aiheesta kysyä onko tämä edes jazz-levy. Minusta ehdottomasti on. Mutta se ei ole pelkkä jazz-levy. Ja vaikka joku tätä ei jazz-kategoriaan laittaisikaan niin sillä ei ole mitään väliä. Levy on kaikkine eri tyylivaikutteineen todella vahva ja monipuolinen. Viba sekoittaa sujuvasti jazzia, synapoppia, iskelmää, laulelmaa, progea… silti mikään ei tunnut päälleliimatulta vaan luonnolliselta osalta bändin laajaa soundia.

Virvan lauluääni on erittäin persoonallinen ja hän käyttää sitä monipuolisesti: välillä laulu on hyvin puhemaista lähes runonlausuntaa tai räppiä, välillä todella raastavaa huutoa tai herkän intiimiä tunnelmointia. Mutta vaikka tämä on vahvan laulajan levy, niin Okkon, Toomaksen ja Oskarin rooli on vähintäänkin yhtä tärkeä. Ehkä enemmän jazz-ympyröistä tutuksi tullut kolmikko osoittaa vahvuutensa ja taituruutensa myös muiden tyylien hallinnassa. Koko vahva nelikko luo yhdessä Viban omaperäisen soundin ja tämän levyn moninaisen tunnelman.

Yksi levyn monista vahvuuksista ovat  mielenkiintoista moniulotteiset sanoitukset, joissa Immonen tykittää tajunnanvirtaa yllättävistäkin aiheista. Toki käsitellään lähes pakollista laulujen aihetta eli ihmissuhdeproblematiikkaa, mutta senkin käsittely on tuoretta eikä kliseisiin sorruta.

Hyvin monenlaisista palasista on saatu koottua todella vahva debyyttilevy, joka varmasti päätyy allekirjoittaneella useamminkin levylautaselle. Tai siis cd-soittimeen kun vinyylinä tätä ei vielä ole saatavilla. Sekin asia tosin onneksi korjaantuu ensi kuussa kun levystä julkaistaan 100 kappaleen painos vinyyliformaatissa

”Kuuluuko kaikkia tervehtiä vai voinko olla ihan hiljaa?”

Bändin levynjulkkarikeikat ovat 24.3. Tenhon Sunjazzeilla sekä 29.3. Flame Jazzeilla Bar Ö:ssä.

Viba: Viba (Eclipse Music)

1. Yksin
2. Loppu, poikki
3. Tatuoitu valkoisella
4. Planeetta
5. Vasara
6. Kasvotonna
7. Maailmanlopun jälkeen
8. Kuutamo

Sävellykset ja sanoitukset: Virva Immonen
Sovitukset: Viba


Virva Immonen
– laulu
Okko Saastamoinen – rummut
Toomas Keski-Säntti – koskettimet
Oskari Siirtola – basso

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s