10 + 3 hienoa jazzkeikkaa vuonna 2018

2018 oli jazzkeikkojen puolesta erinomainen vuosi. Tuntuu, että oli mahdollisuus kokea toinen toistaan hienompia elämyksiä. Toki paljon mielenkiintoisia keikkoja jäi myös käymättä, varsinkin festarit jäivät tänä vuonna aivan liian vähälle. Olen tähän koonnut jonkinlaisen top-listan keikkavuoden kohokohdista. Merkille pantavaa on mielestäni se, että monet ovat varsin tuoreita kokoonpanoja.

Laitan tähän yhteyteen lyhyen pätkän blogipostauksista, fiiliksiä pidemmälti löytyy linkin takaa.

1. Koma Saxo / 3.12. Kaiku, We Jazz 2018

”Yleisössä oli paljon todella erinomaisia jazzkokoonpanoja ja -keikkoja nähneitä diggareita, jotka kaikki olivat allekirjoittaneen kanssa Koma Saxosta yhtä hurmiotuneita: tämä ilta oli todella maaginen ja bändi teki jotain todella uutta ja tuoretta. Kuten festareiden valokuvaaja Maarit Kytöharju keikan jälkeen totesikin, että “Matti Nives oli alkuspiikissään oikeassa. Tämä oli SE keikka, jolla voi sanoa olleensa”.
Tämä ilta lähenteli täydellistä jazzkeikkakokemusta.”

Blogiin >

2. Verneri Pohjola ja Jousimiehet / 25.8. Suomenlinnan kirkko, Viapori jazz

”Tämä konsertti oli kokonaisvaltainen, herkkä ja koskettava jopa hengellinen kokemus. Harvoin pääsee jotain näin ainutlaatuista kokemaan.”

Blogiin >

 

3. Signe / 8.3. kotikonsertti ja 15.3 Tenhon SunJazz

” Konserttien aikana tunnelmat vaihtelivat lyyrisistä ja minimalistisista kaipuun hetkistä hyvinkin iloisiin ja svengaaviin säveliin. Kappaleet tarjosivat mielenkiintoisen matkan erilaisten maailmojen välillä: liikuttiin antiikin Kreikan ja nykyajan välillä, mutta toisaalta myös kahden kielen, suomen ja ruotsin välillä.

Yhtyeen tulkinnassa on poikkeuksellista herkkyyttä ja hyvin voimakasta tunnetta. Nämä lyyriset konsertit koskettivat ainakin minua jonnekin todella syvälle”

Blogiin >

 

4. Ainon / 23.9. Tenhon SunJazz

“AINON leads the listener on a journey trough time and space, creating strong pictures that one can stop by. It creaks and floats until all of a sudden begins a rhythmical texture that one can cling to….  Keikan jälkeen en juuri enempää voisi olla samaa mieltä alussa lainatun kuvauksen kanssa. Tämä oli todellakin upea ja raikas matka jossain mystisessä ajassa ja paikassa. Matka, jolla vapaus ja kahleettomuus ovat kantavia teemoja.

Blogiin >


5. Mine / 26.8. Tenhon SunJazz

”Tätä Tenhon sunnuntai-iltaa voisi kuvata jonkinlaiseksi surrealistiseksi matkaksi, jossa Twin Peaks kohtasi runot, jazzin ja iskelmän ja ehkä jopa Euroviisut. Ajoittain oltiin todella mystisissä elokuvallisissa maisemissa. Hetken päästä siirryttiin viipyilevään kapakkajazziin sekä erittäin herkkiin tunnelmointeihin.”

Blogiin >

 

6. Olavi Louhivuori Superposition! / 29.5. Jazzanti, Laulumiehet  ja 30.9. Tenhon SunJazz

”Olavi kuvaili yhtyeen muusikoita: ’Jokaisella on todella vahva oma visio ja näkemys soittamisesta, seikkailunhalua sekä erityislaatuisen herkkä ja hieno kyky kuunnella toisia’. Tämä voin allekirjoittaa täysin. Ja se kuului todellakin tämän kokoonpanon soitossa. Bändin välittämä energia on jotain sellaista, jota ei usein pääsee kokemaan. Puhumattakaan siitä ilosta mikä soittajista välittyi.”
Blogiin >

7. 3TM in 3D / 15.8. Flow Festival

”Upea. Kaunis. Visuaalinen. Hyökkäävä. Minimalistinen. Hienoudessaan keikka veti sanattomaksi. Yksi hienoimpia keikkoja joita olen vähään aikaan päässyt kokemaan. Joku voisi kyseenalaistaa, että ei jazz-musiikki tarvitse tällaisia “kikkailuja”. Ei sitä välttämättä tarvitse 3TM:kään, mutta Tepon, Jussin ja Antin yhdessä luoma äänimaisema yhdistettynä visualisointeihin oli jotain käsittämättömän hienoa, että haluan kokea sen uudelleen.”

Blogiin >

 

8. Mopo / 15.2. G Livelab

”G Livelabissa kuultiin todella kova keikka! Meno oli todella svengaava ja jopa rock. Itselleni keikan kohokohta oli todella herkkä Sinut Muistan ainiaan tunnelmointi. Mopocalypse-levyn myötä Eero on ottanut mukaan myös sähköbasson Mopon biisehin ja se on ollut todella raikas lisä meininkiin: funk! Kuulin, että Eeti olisi ollut kuumeessa keikan alla. Jos tämä pitää paikkansa, niin se ei todellakaan näkynyt soitossa vaan Eeti oli todella liekeissä: soitto oli todella tanakkaa, iskevää ja taidokasta. Lindan fonin soitto on niin monivivahteista, että sitä on vaan aina ilo kuunnella: välillä soitto on repivää ja raastavaa, välillä uskomattoman herkkää ja kaunista. Bändin keskinäinen kemia lavalla on todella toimiva ja soittamisen ilo välittyy kyllä yleisölle. G Livelabissa oli torstaina hyvin iloiset bileet!”

Blogiin >

9. Alder Ego / 23.1. Kallion Kirkko, Aino Acktén kamarifestivaali

”illan aikana kuultu uusi materiaali oli hienoa: hyvin vahvoja, kunnianhimoisia sävellyksiä. Mielestäni Joonaksen sävellyksiin on tullut myös enemmän syvyyttä ja herkkyyttä. Alder Ego on myös keikkailun myötä hitsautunut todella yhtenäiseksi kokoonpanoksi. Leppänen, Nikku, Tikka ja Åkerblom osoittivat kaikki vahvuutensa myös hienoissa sooloissa.”

Video on kesän WeJazz X Lonna – keikalta

Blogiin >

 

10. Ilmiliekki Quartet & Emma Salokoski / 22.8.2018 Tenalji von Fersen, Viapori Jazz

”Kvartetti oli todella kovassa iskussa. Keikalla kuultiin bändiltä todella mielenkiintosta ja ajoittain hyvin rohkeaa ja kokeellistakin ilmaisua. Ruotsinkielinen lyriikka Emman tulkitsemana soi äärimmäisen kauniisti.
Pääosin illan kappaleet olivat todella herkkiä ja kaipaus oli yksi päällimmäisistä tunteista. Mutta onneksi koettiin hilpeämpiä jopa riehakkaita ja mahtipontisiakin hetkiä. Sävellykset tukivatkin erinomaisesti lyriikan tunnelmia, ainakin niiltä osin mitä valitettavan huonolla kouluruotsilla sanoista ymmärsin. Uudet sävellykset olivat ainakin tältä kuulemalta mielenkiintoisia ja ensimmäisen levyn materiaalia moniulotteisempia.”

Blogiin >

Haluan top tenin ulkopuoleta nostaa vielä kolme keikkaa

10+1. Tatu Rönkkö ja Raoul Björkenheim / 18.11. Tenhon SunJazz

”Konsertti oli aivan käsittämätöntä improvisaation ilotulitusta. Tatusta ja Raoulista välittyi valtava välittömyys, soittamisen ilo sekä hauskuus ja huumori. Kaksikon välinen kemia ja yhteistyö oli upeaa katseltavaa ja koettavaa. Keikan aikana oli välillä hauska nähdä molempien kasvoilla hyvinkin yllättyneitä ilmeitä siitä mihin toinen lähti biisiä viemään, mutta samalla sekunnilla lähti sujuvasti mukaan kehittämään kappaletta eteenpäin.”
Blogiin >

10+ 2.  Tomi Nikku 5tet / 18.11. Tenhon SunJazz

”Tomi Nikku 5tet toi pimeyden keskelle hyvin keväisiä ja raikkaita tunnelmia. Koko bändi oli todella kovassa vedossa, ”
Blogiin >

10 + 3. Valtteri Laurell Nonet / 15.9. Savoy-teatteri

_V4Q2789 2 BW CR_PhotoMinnaHatinen

Kuva: Minna Hatinen

”Sävellykset peilasivat Rhysin novelleja ja elämää todella taidokkaasti ja tavoittivat hyvin hänen kirjojensa tunnelman: melankolia oli vahvasti läsnä, mutta ajoittain kuultiin myös hieman häivähdyksiä iloisemmista karibialaisista tunnelmista. Teos oli hyvin ajoittain sopivan mahtipontinen ja elokuvallinen, mutta herkempää tunnelmointihetkiäkään  ei puuttunut.”

Blogiin >

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s