Olavi Louhivuori Superposition!

IMG_6782_pSunnuntai ja Tenhon SunJazzit. Itselleni tämän syksyn etukäteen yksi odotetuimmista SunJazz keikoista oli edessä. Olavi Louhivuori Superposition! Näin kokoonpanon ensiesiintymisen keväällä Helsinki Jazz ry:n Jazzanti-keikalla ravintola Laulumiehissä ja olin todella otettu. Tenhon keikka oli kiinnostanut muitakin: ravintola oli ääriään myötä täynnä odottavaa jazzkansaa.

Superposition kokoonpano on todella mielenkiintoinen: Olavi Louhivuori rummuissa, Linda Fredriksson ja Adele Sauros saksofoneissa sekä Mikael Saastamoinen kontrabassossa. Louhivuori kertoi keväällä, että projekti oli lähtenyt Helsinki Jazz ry:n/JaZZantin Sakari Puhakan pyynnöstä: ”Sakke pyysi mua tekemään konsertin. Tämä oli loistava tilaisuus päästä kokeilemaan jotain uutta, joten päätin kasata kokonaan uuden porukan tätä varten”. Olavi sanoi pyöritelleensä erilaisia kokoonpanoja, instrumentaatioita ja soittajia: ”jotenkin yhtäkkiä tämä systeemi loksahti. Mikaelin kanssa tehtiin pari vuotta sitten kiertue Japaniin. Mikaelin kautta tuli mieleen Adele, jonka soittoa kuulin Katu Kaiku -yhtyeessä joitain vuosia sitten. Lindan tunnen pitemmältä ajalta, muttemme ole tätä ennen kovinkaan paljon soittaneet yhdessä.” Olavi ei halunnut ensimmäiselläkään keikalla kutsua tätä projektiksi vaan yhtyeeksi.

Ilta lähti käyntiin rauhallisissa ambient-henkisissä tunnelmissa kehittyen hyvin rohkeisiin free-tulkintoihin. Välillä päästiin erittäin hypnoottisiin ja maagisiin tunnelmiin, kun koko bändi soitti pelkästään erilaisia perkussioita. Siitä Mikael jatkoi vielä käsittämättömän hienolla minimalistisella ja vangitsevalla bassosoololla. Kuultiin myös aikamoista ”rymistelyä” kun bändin jäsenet Olavin johdolla päästelivät menemään aivan mielettömällä energialla ja jonkinlaisella alkukantaisuudella. Hieno ilta loppui sopivasti rauhallisempiin tunnelmiin encoressa kuultuun tunnelmalliseen kappaleeseen työnimeltään ’2′.

IMG_6780p

Sävellykset ovat Olavin tekemiä lukuunottamatta Lindan tekemää Siirtomaa-kappaletta. Improvisaatiolle oli jätetty paljon tilaa. Onneksi. Bändin tulkinta ja ilmaisu olivat todella mielenkiintoista, vahvaa, rohkeaa ja raikasta. Olavin rumpujen soitto oli ilmeikästä ja Lindan fonin soitto on upean persoonallista ja uskaliasta. Adele jäi hieman ”rauhallisempana” soittajana muiden varjoon. Aivan turhaan, koska häneltä kuultiin todella upeaa soittoa niin sooloissa kuin esim. Lindan kanssa yhdessä soitetuissa harmonioissa. En tiedä jättikö Mikael jonkun tavan soittaa bassoa käyttämättä, tuskinpa. Soitto oli todella monipuolista ja mielikuvituksellista.

Olavi kuvaili yhtyeen muusikoita: ”Jokaisella on todella vahva oma visio ja näkemys soittamisesta, seikkailunhalua sekä erityislaatuisen herkkä ja hieno kyky kuunnella toisia”. Tämä voin allekirjoittaa täysin. Ja se kuului todellakin tämän kokoonpanon soitossa. Bändin välittämä energia on jotain sellaista, jota harvoin pääsee kokemaan. Puhumattakaan siitä ilosta mikä soittajista välittyi.

Kun keikan jälkeen menin kiittämään Olavia hienosta keikasta, hän sanoi: ”tällaista tästä nyt kupli”. Kupliva olikin erittäin hyvä sana kuvaamaan tätä upeaa ja ainutlaatuista keikkaa.

Jo minä olisin jonkun jazzfestarin taiteellinen johtaja, olisin hyvin kiireesti ottanut puhelimen käteen ja bookannut tämän bändin.  Mahdollisesta levystä Olavi sanoi: ”Julkaisun suhteen ei ole kiirettä, mutta ehdottomasti levy tehdään.”

 

Olavi Louhivuori Superposition

Olavi Louhivuori – rummut
Linda Fredriksson – saksofonit
Adele Sauros – saksofoni
Mikael Saastamoinen – kontrabasso

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s